26 Ağustos 2011 Cuma

Ulaşamıyoruz….



Antalya’da ulaşım sisteminde tam bir kaos yaşanıyor.  Antalya büyük şehir belediyesi birkaç aydır yaptığı ulaşımda yeni dönem reklamlarının ardından ulaşımda yeni dönemi  başlattı. Ama bu yeni dönem Antalya halkı için yeni bir kaos oldu. Daha yapılan yeni zamların şokunu atlatamayan Antalyalı yeni sistemle yeni bir şok daha  yaşadı. Sıkıntılıda olsa yıllardır işleyen bir ulaşım düzeni vardı. Numaraları belli dolmuşların otobüslerin nereye gittiğini nerden geldiğini bilen halk ona göre duraklarda bekliyordu.
  
Çok mu iyi işliyordu bu sistem elbette hayır  sıkıntıları vardı ama bunlar rahatlıkla düzeltile bilinirdi. Yeter ki ulaşımın temel bir insan hakkı olduğu düşünülerek bu düzeltmeler yapılmak istenseydi. Böyle olmadı elbette büyükşehir belediyesi tamamen tepeden inme bir kararla bir gün de yeni sistemi başlattı. Önce paralı binişler kaldırılarak Antalyalı halk kart almaya mecbur edildi. Duraklar değişti,toplu taşıma araçlarının levhaları değişti hangi aracın nere gittiği belli olmayan bir düzen geldi vatandaş adeta evine gidemez duruma geldi.
Bakmayın siz belediyenin biz şu kadar broşür dağıttık demesine, o broşürlerde yeni sisteme dair en ufak halkı aydınlatıcı bir şey yok. Birde halkın eline bir harita tutuşturuyorlar alay eder gibi bizde sizin nereye gideceğinizi bilmiyoruz alın siz bulun. Ne yapacak o haritayla vatandaş nere gideceğini bilmeyen dolmuş şoförlerine ko pilotluk mu  yapacaklar. Hangisi ana hat hangisi besleme hat anlaşılmıyor. Besleme hatlara ne zaman dolmuş geleceği belli değil vatandaş saatlerce duraklarda bekliyor.
  
Bir buçuk yıldır üzerinde çalışıyoruz dedikleri sistemi bir günde halka dayatmak yerine yada aylarca bilbortlara reklam vermek yerine birkaç ayı halkı bilgilendirmeye ayıramazlar mıydı?  Yada birkaç ay demene seferi düzenlenemez miydi?   Hepsi yapıla bilirdi ama hocanın işine gelmezdi. Çünkü tepki almamak için işi oldu bittiye getirmesi gerekiyordu. Halka kartta yaptığı gibi ulaşım zamlarında yaptığı gibi. Çünkü hocanın amacı kamu yararına bir belediyecilik yapmak değil yada nitelikli bir ulaşım sistemi oluşturmak değil. Onun amacı ulaşım sistemini ranta çevirmek. Yeni sitemin altında da bu yatıyor. İşlemez durumda ki antrayı kara geçirmek.  Tüm gaye bu,o yüzden ana hat antraya en yakın yer, o yüzden antray boyunca ki tüm dolmuş hatları kaldırıldı. Hoca sağcı belediyeler sağcı siyasetciler gibi davranıyor yapalım nasılsa sonra olur.

Tüm bunlarda Antalya’nın ulaşım problemini çözmeye yetmeyecek. Antalya her yıl göç alan bir şehir bu göçle şehir hızla kalabalıklaşıyor ve toplu taşımaya olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Aynı zamanda yollar yetersiz ve dar. Ulaşım sistemi büyük oranda özel dolmuş ve halk otobüslerine emanet.  Büyük şehir belediyesi bunları gözeten bir yerden ulaşım sistemine çözüm üretmek yerine günü kurtaracak hamleler yapıyor. Oysa Antalya’nın yukarda belirttiğim hususlar dikkate alınarak yeni bir ulaşım planına ihtiyaç var. Bu sistem dolmuş sahiplerinin yada belediyenin kasası düşünülerek değil halkın yararı düşünülerek yapılmalı. Toplu taşıma sistemi yaygınlaştırılmalı, ulaşım herkes için ücretsiz olmalı,yetersiz olan raylı sistem daha yaygın ve kullanılır hale getirilmeli. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder