14 Eylül 2011 Çarşamba

Öğretmenim… Atanamıyorum…Ölüyorum….



Antalya’da 25 yaşında gencecik bir öğretmen. Ceyda Cansu DENKER intihar ederek yaşamına son verdi. O ataması yapılmayan on binlerce öğretmenden birisiydi. Fizik bölümünü bitirmiş,öğretmenliğe hak kazanmıştı ama önüne konan KPSS barikatını aşamadı. Bu barikatı aşamayan bir çok öğretmen gibi o da dershanelerin kapısını aşındırdı. Dershanelerin ona önerdiği ücret adeta sefalet ücretiydi. İlk başlangıç için 200-300 tl arası bir ücret öneriyorlardı. Bu duruma dayanamayan genç öğretmen adayı 300 tl almak için mi onca yıl okudum? diyerek yaşamına son verdi. Bu atanamayan öğretmenlerin ilk intiharı değildi.

Ceyda öğretmenle birlikte bu sayı 22* oldu. Atama bekleyen öğretmenler başta işsizlik olmak üzere bir çok sorunla karşı karşıya. Yıllarca eğitim alıp bir de KPSS engelini aşmak zorundalar. Ancak KPSS’de yaşanan son skandal atanamayan öğretmenler için yeni bir mağduriyet olmuştur. Bu skandalın sorumluları halen açığa çıkarılmamıştır. Atanamayan öğretmenler çoğu ya işsiz yada istemedikleri bir işle uğraşıyor. Atanamadıkları için evlenemiyorlar, kendilerine yeni bir yaşam kuramıyorlar. Çoğu dershaneler tarafından ucuz iş gücü olarak sömürülüyor. 350 bin öğretmenin atama bekliyor,150 bin öğretmen açığı var. Genel seçim öncesi hükümet 55 bin öğretmen ataması yapacağını söylemişti. Seçimlerden sonra 10 bin öğretmen atandı verilen söz tutulmadı. Öğretmen açığı büyük oranda sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik sistemiyle geçiştirilmeye çalışılıyor. Bu sorun aynı zamanda eğitimin kalitesine düşürüyor.

Bu tablonun baş sorumlusu AKP hükümetidir. İktidar geldiği günden bu yana her alanda olduğu gibi eğitim sisteminde de hızlı bir piyasalaştırma ve gericileştirme sistemi uygulamaktadır. Dönemin milli eğitim bakanı Hüseyin Çelik bakanlığına bağlı okulları eleştirip dershaneciliği ve dershaneleri övmüştür. İşte övdüğü bu dershaneler bugün paralı eğitimin ana parçasıdır. Atanamayan bir çok öğretmen dershaneler de sömürülmektedir. Düşük ücret , yoğun ve uzun çalışma süreleri dershane öğretmenlerini olumsuz etkilemektedir. Düşük ücretle çalışan öğretmenlerin bir çoğu geçimini zar zor sağlamaktadır. İşte bu şartlar gencecik öğretmen adaylarını ölüme sürüklüyor. Atanamayan öğretmenler kurdukları platformla yaptıkları eylemlerle sesini duyurmaya çalışıyor, AKP iktidarıysa tüm bu yaşananları seyrediyor. AKP neden bu kadar öğretmen açığı varken atama yapmadığını açıklamalıdır.

Hükümet sistematik bir şekilde eğitimi her alanda paralı hale dönüştürüyor ve gericileştiriyor . Son yapılan üniversite harçlarına yönelik fahiş zamlar bunun bir göstergesidir. Tüm bu uygulamalarla parası olmayan yoksullara emekçi çocuklarına okulların üniversitelerin kapıları kapatılmaya çalışılıyor. Özel okullar üniversiteler dershaneler teşvik ediliyor övülüyor destekleniyor. İşte AKP’nin gerçek yüzü budur ve Ceyda öğretmenin katili AKP’dir.
*http://www.abbasguclu.com.tr/egitim/atamasi_yapilmayan_ogretmenlerin_son_kurbani_cansu_denker_oldu.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder