14 Ekim 2011 Cuma

Muhbirlikte Yeni Hedef Öğrenciler



Geçen günlerde gazetelere yansıyan bir haber vardı,hükümet terörle mücadele adı altında halkı muhbirliğe teşvik ediyordu.  Habere göre terör suçu işlediği iddia edilen kişilerin yakalanmasına yardım edenlere ,bu kişilerin yerlerini ve kimliklerini bildirenlere devlet para ödülü verecek. Hükümetin bu ilk muhbirlik hamlesi değil hükümet epey zamandır toplumu bu yönde şekillendirmek için epey mesafe kaydetti.

Bu işin asıl tehlikeli boyutu devletin bu işe daha çekirdekten başlaması yani ilk öğretim öğrencilerinden. Bu uygulama yenide değil  2007 yılından buyana devam eden bir proje. Projenin afilide bir ismi var “güvenli okul projesi”. Bu proje Nimet Çubukcu’nun bakan olduğu dönemde İç İşleri Bakanlığı ile yapılan protokolle başladı. İlk başta açıklanana göre sadece emniyetle bilgi paylaşımı sağlayacak bir idareci okullarca görevlendirilecekti. Sonra anlaşıldı ki durum hiçte öyle değil. Birgün gazetesinin 1 şubat 2011 tarihli haberi ve yayınladığı belgeye göre öğrenciler bile muhbir olarak görevlendirilmiş. Belge Iğdır valiliğine ait belgeye göre valilik “çocuk polisi okul temsilcisi “ belirlenmesi için il milli eğitim müdürlüğüne talimat veriyor. Belirlenecek çocukların fotoğraf ve kimliklerinin de çocuk şubeye verilmesi isteniyor.

Bu uygulama Iğdır’la sınırlı değil kentimiz Antalya’da da birkaç yıldır uygulanıyor. En son haber dün ki yerel gazetelerde vardı. Antalya emniyet müdürlüğü ve Antalya İl Milli Eğitim müdürlüğüyle ortak yürütülen proje kapsamında okul irtibat görevlileriyle toplantı düzenlenmiş. Bu irtibat görevlileri kim açıklama yapılmamış  muhtemelen öğretmen öğrencilerden oluşuyor. Habere göre amaç okul çevrelerinde güvenliği sağlamak şiddet ve madde bağımlılığını önlemek ve olmasa olmaz olan öğrencilerin yasa dışı örgütsel ve ideolojik faaliyetlerin uzağında tutmak. Bu son madde daha sonra daha da ilerletile bilir üniversitelerde olduğu gibi okul içine sivil poliste konuşlandırılır.
  
Devletin mantığı hep aynı çocukların madde bağımlılığına yada şiddete karşı korunması için var olan ortamı yok etmek yerine yine tek tek sinek avlamayla uğraşıyor. Öğretmen ve öğrencilerden muhbir yaparak sorunu çözeceğini sanıyor. Okullarda yaşanan şiddet olayları madde bağımlılığının sorumlusu bizati devletin kendisidir. Eğitimin kalitesi düşürülmüş uygulanan piyasacı sistemle eğitim paralı hale getirilmiştir. Toplumsal eşitsizlik zaten çocuklarımızı suça itmektedir. Tüm bunlar ortadan kalkmadan sorunları çözemezsiniz.

Yine  bu projenin çocuklar üzerinde oluşturacağı olumsuz etkiyi göz ardı ediyor. Polislik, öğrenciler arasında en çok tercih edilen mesleklerden biri. Aksiyon düşkünlüğü, güvenlik kaygısı, silah taşımanın ve kullanmanın meşru sayıldığı bu mesleğin çocuk yaşta tercih edilmesinin en önemli nedenidir. Bir çocuğun “Çocuk Polisi Okul Temsilcisi” olarak belirlenmesi, bilinçli olmayan bu tercihinin kışkırtılmasına neden olur. Bu role çekilen çocuk, polis olma özentisini abartacağı gibi kendince adayı olduğu mesleği şimdiden icra etmenin keyfini yaşamak isteyecektir. Bunun sonucu olarak arkadaşlarını ve hatta öğretmenlerini bile (temsilcisi olduğu polis istemese bile) ihbar etmekte sakınca görmeyecektir .* 

Muhbirlik uygulaması okullarda ki şiddeti azaltmayacak aksine daha da artıracaktır.  Çünkü muhbirlik toplumda en aşağılık davranışlardan biri olarak kabul edilir,arkadaşları arasında muhbir olduğu anlaşılan öğrencinin yaşayacağı travma ve dışlanmanın bedeli ağır olacaktır. Bir an önce bu uygulama durdurulmalıdır. Eğitim sisteminin daha acil sorunları var halen on binlerce öğretmen atama bekliyor. Öğrenciden muhbir yaratmaya zaman harcayan eğitim bakanlığı asli sorunlarıyla uğraşsın.

Antalya’da öğrenciler üzerindeki tek tehlikeli  olay bu değil öğrenciler ayrıca gerici derneklerinde hedefinde. Anadolu Gençlik Derneği gibi gerici dernekler öğrenciler üzerinde etkili olma çabasında.  Başlattıkları kampanyalarla ilk öğretim çağındaki çocuklara Camii gezileri düzenliyorlar. AKP’nin eğitimi gericileştirmede uygulamaya koyduğu eğitimi imamlara devretme hamlesinin adımları tek tek uygulanıyor. Tüm yaşam alanlarında olduğu gibi eğitimde her anlamda  gericileştiriliyor.
*http://www.birgun.net/edus_index.php?news_code=1296552277&day=01&month=02&year=2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder