22 Ekim 2011 Cumartesi

Azrail Turistlerin Peşinde



Antalya’nın en önemli gündemi genelde turizmdir. Çünkü bu sektörden binlerce insan geçimini sağlamaktadır. Böyle bir sektörün sorunları da haliyle fazla. Sektörde binlerce insan çalışıyor bu insanların nasıl zor şartlarda ve üç kuruşa çalıştırıldığını hepimiz biliyoruz. Sektörün asıl kazananının turizm emekçileri değil işletme sahipleri olduğu artık aşikar. Turizmden ekmek yiyenler sadece otellerde çalışanlar değil bu sektör yan kollarıyla binlerce insanın geçim kapısı. Gelen turistleri dört gözle bekleyen Antalya esnafı ,otellerde çalışan binlerce kişiyi taşıyan servis şoförleri,her gün bir yenisi yapılan otel inşaatlarında çalışan işçiler,turistlere kentimizi tanıtan tur rehberleri, kente gelen turistleri taşıyan tur şoförleri. Hepsi turizm sektöründen ekmek kazanıyor. Bizler genelde turizmde çalışanlar deyince hep otel çalışanlarını anlıyoruz oysa bu yan kollarda çalışan emekçilerinde derdi otelde çalışanlardan çok farklı değil. 

Bakın Antalya Turizm Şoförleri  Derneği  Başkanı Orhan KAYABAŞI 24 Eylül 2011’de yaptığı açıklamada neler söylüyor. Antalya’da tam 6 bin turizm kaptanı görev yapıyor. Bunların çoğu 17-18 saat çalışmak zorunda bırakılıyor. Çoğu sigortasız ve güvencesiz çalışıyor. Düşük ücretlerle çalıştırılıyor hak edişlerini alamıyorlar,kaptanlarında çoğu tur şoförlüğü konusunda eğitimsiz. Daha bitmedi vahim bir nokta daha var turizm acenteleri tur şoförlerini istihdam ederken kaza yapar ve turistlerin ölümüne sebep olur diye tur şoförlerine 20 bin Türk lirası karşılığı senet imzalatıldığı da yapılan açıklamada belirtiliyor. Ayrıca tüm bunlara rağmen devletin denetimlerinin bu konuda denetimlerinin de çok yetersiz olduğu belirtiliyor. Peki bu vahim tablodan ne gibi bir sonuç çıkıyor işte 2011 turizm sezonun başlaması  itibariyle yaşanan tablo ;
7 haziran 2011 Alanya’da turistleri taşıyan minibüs yolcu minibüsüne çarptı 4 turist yaralandı.
26 haziran 2011 Alanya’da turistleri taşıyan tu minibüsü yolcu minibüsüne çarptı 23 turist yaralandı.
27 haziran 2011 Manavgat ilçesinde Alman turistleri taşıyan tur otobüsünün şoförü direksiyon hakimiyetini kaybetti  otobüsün benzinliğe girmesini  yol kenarında park halinde olan otomobil engellendi. Olayda şans eseri kimse yaralanmadı.
1 temmuz 2011 Alanya’da tur otobüsü itfaiye aracına arkadan çarptı kaza sonucu 6 turist yaralandı.
13 temmuz Alanya’da tur minibüsü kamyona arkadan çarptı 10 turist yaralandı.
3 ağustos 2011 Manavgat ilçesinde tur minibüsü devrildi 17 turist yaralandı
20 eylül 2011 Manavgat ilçesinde tur otobüsü kaza yaptı 1 turist yaşamını kaybetti 20 turist yaralandı.
1 ekim 2011 Kemer yolunda Rus turistleri taşıyan tur minibüsü başka bir minibüsle çarpıştı 1 rehber ve 3 turist hayatını kaybetti.
Ve son kaza bugün meydana geldi turistleri taşıyan minibüs yan yattı şoförle birlikte 10 turist yaralandı.

Turist taşıyan araçların durumu böyle peki otel çalışanlarını taşıyan araçların durumu ne işte birkaç örnekte onlardan.
17 ekim 2011 Kundu oteller bölgesinde otel çalışanlarını taşıyan servis aracı kaza yaptı 26 çalışan yaralandı
23 eylül 2011 Çolaklı oteller bölgesinde otel çalışanlarını taşıyan servis aracı kamyonla çarpıştı 14 otel çalışanı yaralandı

14 temmuz 2011 Antalya-Kemer karayolunda otel çalışanlarını taşıyan servis aracı başka yönden gelen araçla çarpıştı  biri Rus toplam beş çalışan yaralandı.
Otel çalışanlarıyla ilgili kazaların belki de birçoğunu duymadınız bile. Çünkü ülkemizde trafik kazaları sıradan haberler arasında hele kaza yapanlar bir otelin çalışanıysa çokta önemli görünmüyor. 

Çünkü onlar herhangi biri olarak görünüyor. Kendi insanımızın canını önemsemediğimiz gibi ülkemize gelen yabancı insanların canını da önemsemiyoruz yada yaratılan hava haberlerden turizmin zarar göreceği yönünde çünkü turizmin kaymağını yiyenler için para her şeyden önce o paraya zarar verecek her şey ört pas edilmeli. Bunun için tur otobüslerinin karıştığı kazaların vebalini de üç kuruşa çalıştırdıkları şoförlere yıkıyorlar. Onlar için şoförlerin eğitimli olması tur otobüslerinin trafiğe çıkacak yeterlilikte olup olmaması önemli değil. İşte bu vahim tablo turistlerinde canını tehdit ediyor. 2010 da yaşanan ölümlü kazaları hiç yazmadım bile. Önümüzdeki ayla birlikte 2011 turizm sezonu kapanacak muhtemelen patronlar gelen milyonlarca turistle elde ettikleri muazzam paraların tadını çıkarak.

Yeni turizm sezonuna kadar da kapanan otellerde çalışan turizm emekçileri kara kara yeni sezona kadar nasıl geçineceklerinin hesabını yapacak. Yeni sezonda da çok fazla değişen bir şey olmayacak gibi. Oysa turizm de çalışan emekçilerin sorunları çığ gibi bu sorunların çözülmesi için örgütlenme aşamasında olan DEV TURİZM-İŞ yakında kongresini yapacak onlarında tüm bu sorunları göz önüne alacağına inanıyoruz. Çünkü turizmde yaşanan sıkıntıların büyük kısmı çalışanların örgütsüzlüğünden kaynaklanıyor.  Patronların rahatının en büyük sebebi de bu örgütsüzlük durumu ama  artık zaman patronların rahatını kaçırma zamanı.    





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder