16 Ekim 2011 Pazar

Ustalık Döneminde En Usta Saldırı Kıdem Tazminatına



AKP’nin ustalık döneminde ki en usta hamlesi kıdem tazminatına dönük saldırı olacaktır. İktidara geldiği günden buyana emekçilerin tüm kazanımlarını budamak yönünde gelmiş geçmiş tüm iktidarlara rahmet okutan AKP son büyük darbeyi de kıdem tazminatını kaldırarak vurmak istiyor. Şimdiden kıdem tazminatının ne kadar çağ dışı kaldığı vaazını vermeye başladılar. Onlara yandaş sendikaları da destek olmayı ve iktidarın borazanlığını yapmayı sürdürüyor. Dönemin çalışma bakanı Faruk Çelik gelen tepkiler üzerine bir ara gündemimizde böyle bir şey yok dediyse de elbette buna kimse inanmadı. Çünkü kıdem tazminatı bugün gündeme gelmiş bir olay değil AKP iktidara geldiği günden beri gündeminde olan bir konu. Bugün gündeme gelmiş olması zamanının gelmiş olmasından.

Daha birkaç yıl önce özel emeklilik şirketlerinin kıdem tazminatlarını ödeyecek şekilde kendilerini yapılandırılması istenmiştir. Yani kıdem tazminatlarını fona devredeceğiz dedikleri olay budur. Fonun işletmesi bireysel emeklilik şirketleri yapacak. Muhtemelen emeklilik sisteminde olduğu gibi bu fonlardan da kesintiler olacak çalışan parasını fondan çekmek istese yüksek vergi kesintisiyle de burun buruna kalacaktır. Yada parasını uzun süre fonda tutarak emeklilik sistemine katılmaya da zorlana bilecek. Bakmayın siz verdikleri istatistiklere şu kadarı işsizlik fonuna şu kadarı kıdem tazminatı fonu demelerine tüm fon emeklilik şirketlerine emanet edilecek. Unutmayalım ki bu fonlar üzerinde her hangi bir garantide olmayacak. Olası bir ekonomik krizde fonlar eridiğinde emekçilerin parası da buhar olup uçma ihtimalide hayli yüksek. En sonda da sanırım işin varacağı yer emekli maaşınızı da biz ödemiyoruz noktasıdır.

Tabi kıdem tazminatının kaldırılması en çok sermaye sınıfını sevince boğacaktır. Yıllardır emekçiyi boğmak için istedikleri kıdem tazminatının kaldırılması istekleri sonunda gerçek oluyor. Böylece büyük bir rahatlama yaşayacaklar. İstedikleri gibi işçi çıkara bilecek,işsizlik baskısıyla çalışanı iyice baskı altına alabilecekler. Hele birde Antalya’da turizm sektöründe çalışanları düşünün. Zaten önceden torba yasayla gelen dört ay deneme süresiyle büyük darbe alan turizm emekçisinin kolu kanadı hepten kırılmış olacak. Turizm emekçisinin çilesi daha da katlanacak. Zaten doğru dürüst yatırmadıkları sosyal güvenlik primi gibi oluşacak fona da ödemeye yapmayacaklardır. 12 Eylülde gülme sırası bizde diyenler şimdi herhalde sevinçten kahkaha atıyorlardır. Görüldüğü gibi zaman zaman iktidarla çatışır görünen sermaye sınıfının çıkarı söz konusu olduğunda nasılda iktidarla kol kola omu omuza olduğu ortadadır. Onların çatışması sömürüden oluşacak karı kimin alacağı üzerinedir.

AKP’nin bu konuda bu kadar ısrarcı ve kararlı olması sendikaların vereceği tepkinin kendilerini korkutmayacağını bilmesinden de geliyor. Sendikalar her ne kadar kıdem tazminatı genel grev sebebidir dese de inanın bu konuda güven vermiyorlar. Tekel sürecini henüz unutmadık. Onca sendika bir araya gelip bunların içinde maalesef KESK’te vardı bir günlük genel grevi bile becerememişlerdir. İşte AKP’yi bu kadar cesur kılan içte bu tablodur. Şimdi sendikaları büyük bir sınav bekliyor, tabi sendika derken Hak-iş ve Memur–Sen gibi yandaşlıkta sınır tanımayan sendikalardan bir beklentimiz olamaz. Umarım ki kıdem tazminatını kaldırılması genel grev sebebidir diyen sendikalar geçmiş kötü deneyimlerden bir ders almış olsun. SEKA direnişinde TEKEL’deki hayal kırıklığını yaşamayalım. Sendikalar kadar sosyalistlerinde emekçilere dönük bu büyük saldırıya karşı güçlü bir direnç göstermeli emekçilerin yanında onlara omuz vermeliyiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder