18 Temmuz 2011 Pazartesi

Zeytinköy Islah Edilerek Ranta Açılıyor



Geçen gün yerel gazetelerde yayınlanan bir haber dikkatimi çekti. Başlığı “Zeytinköy ıslah edilecek…” şeklinde olan haberin devamında: “Antalya’da uyuşturucu madde satışı ve suç oranının yüksekliğiyle dikkat çeken Zeytinköy bölgesinin ıslahı için proje hazırlandı.Proje kapsamında bölgeye, yeni yollar ve eğitim merkezleri açılacak.

Antalya Valiliği tarafından hazırlanan proje ile Yeşildere, Doğuyaka ve Gebizli mahallelerini içine alan Zeytinköy bölgesi güvenlik problemlerinden kurtarılacak. ‘Zeytinköy Sosyal, Kültürel ve Ekonomik Geliştirme’ adı verilen proje ile bölgenin maruz kaldığı kontrolsüz göçün etkileri silinmeye çalışılacak. 2 yıl içerisinde uygulamaya konulup olumlu sonuçlar alınması beklenen proje ile uyuşturucu bataklığı konumundaki Zeytinköy bölgesi ıslah edilecek.
Proje kapsamında, daha çok uyuşturucu madde kullanımı ve satışının yapıldığı Zeytinköy bölgesinde yeni yollar açılacak. Proje kapsamında ilk etapta geçimini uyuşturucu satışıyla sağlayan aileler tespit edilecek. Bu ailelere önce mesleki kurslardan geçirilerek iş sahibi yapılacak. Ailelerin düzenli olarak maaş alması sağlanarak uyuşturucu satışının önüne geçilmeye çalışılacak. Böylece, uyuşturucu madde kullanımı ve satışından kaynaklanan gasp, hırsızlık, kapkaç ve benzeri suçların da önüne geçilerek Antalya’daki suç oranının düşürülmesi hedefleniyor.” yazıyordu.

İlk bakışta insan ne kadar da yararlı bir proje diyebilir. Ama biraz daha derinlemesine düşününce işin içinde farklı şeyler olduğunu hemen anlayabilirsiniz. Zeytinköy genelde yoğun göç alan yoksul ailelerin ve roman vatandaşların yoğun olarak yaşadığı bir yer. Zeytinköy’dekiler çoğu gecekondu ve derme çatma binalarda yaşayan yoksul insanlar. Yoksulluğun bu denli yoğun olduğu bu mahallede haliyle suç oranı da bu yoksullukla doğru orantılı olarak yüksek.
Elbette yoksulluğun azaltılması ve uyuşturucuyla mücadele önemlidir. Bunun önlenmesine de kimsenin diyebileceği bir şey yok. Ama asıl amaç yoksulluğun azaltılması ve uyuşturucuyla mücadele mi?

Son yıllarada Zeytinköy bölgesindeki yoğun yapılaşma var. Bu bölgede yaşayan insanların etrafı iş merkezleri ve sitelerle kuşatılıyor. Ankara’da, İstanbul’da son dönemlerde sıkça gördüğümüz kentsel dönüşüm adı altında yoksulların, Romanların yerinden yurdundan edilme projesinin sanki bir versiyonu Zeytinköy’de yaşanıyor. Önce yeni yollar yeni iş merkezleri açılıyor. Özel güvenlikli sitelerle yoksulların yaşam alanları kuşatılıyor. Sonra da buralarda suç oranı çok yüksek buraları ıslah edelim deyip insanlar yaşam alanlarından kapı dışarı ediliyor. Sanki bu ülkede sürdürülebilir yoksulluk bu insanların suçuymuş gibi. Böylece zenginler korunaklı sitelerde huzur içinde otursunlar diye yoksul insanları kent dışına kovmanın yasal kılıfını oluşturmuş oluyor.

Uyuşturucuyla mücadele etmenin yolu bu insanların ıslahı mı? Bu iş bu kadar kolay mı? Ülkede uyuşturucu rantını ortadan kaldırmadığınız sürece Zeytinköy’ü ıslah etmişsiniz ne fayda. Bu öyle bir rant ki Zeytinköy’de de olmazsa en lüks mahallelerde de satılır.
Kamuoyunda öyle bir algı yaratılıyor ki Zeytinköy ıslah edilirse Antalya’da tüm suç sorunu çözülecek. Oysa kimse yoksullukla mücadeleden bahsetmiyor. İşsizliği önlemekten bahsetmiyor. Bu insanların Antalya’ya gelmesine neden olan göç sorunundan söz edilmiyor.
Antalya her yıl yoğun oranda göç alıyor ve kentin yapısı bu göçü taşıyamıyor. Turizme bağlı bir ekonomi göçle gelen insanların sorununu çözmüyor, aksine büyütüyor. Turizmden elde edilen muazzam kar Antalya’nın yoksullarına zaten yansımıyor. Uluslar arası sermayenin cebine kar olarak giriyor.

Tüm bu olumsuzluklardan sonra da nasıl güvenli bir kent yaratırız derdine düşülüyor. Bu yoksulluk bu çürümüşlük devam ettikçe ne kadar yoksulları kent dışına kadar kovalasanız da, korunaklı sitelerinizin duvarlarını yükseltseniz de, özel güvenliklerin sayısını da artırsanız da yoksulların öfkesi patlarsa bunun altından kalkamayacaksınız! Türlü bahanelerle yoksul halkı yaşam alanlarından söküp atmaya uğraşmayın! Onların barınma hakkına dokunmayın! Bu ülkede onların da en az sizin kadar insanca yaşamaya hakkı var!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder